Koppelpaal

Windpark Zuidwester

In de gemeente Noordoostpolder in Flevoland, werd aan de IJsselmeerdijk het grootste windpark van Nederland gebouwd. Voorbij Funderingstechniek verzorgde de fundatie van 12 windmolens en opstelplaatsen voor de kraan die de turbines ging opbouwen.

Windpark Zuidwester is onderdeel van windpark Noordoostpolder. Met 86 turbines, waarvan 38 op het land en 48 in het IJsselmeer, een van de grootste van Europa. In opdracht van Koninklijke Sjouke Dijkstra installeren wij voor de 12 windmolens van het deelproject Zuidwester 60 prefab palen per turbine. Daarnaast verzorgen wij het ontwerp en de aanleg van 12 paalmatrassen die elk op ongeveer 2.400 HSP-palen komen te liggen.

De opdrachtgever heeft gekozen voor paalmatrassen op HSP om zettingsvrije opstelplaatsen te realiseren voor de kraan die de windturbines zal opbouwen. Op de projectlocatie is namelijk sprake van een zettingsgevoelige ondergrond . Bovendien is de kraan één van de zwaarste van Europa met een gewicht van 2.000 ton. Hij is geschikt voor het tillen van hoge gewichten op grote hoogte. De windturbinemast wordt 135 meter hoog en met rotor is de tiphoogte bijna 200 meter.

Specificaties

In totaal worden er ca. 29.000 HSP-palen geïnstalleerd voor de matrassen van 50 x 80 meter. Daarmee is dit het grootste HSP-project in het bestaan van de Hoge Snelheidspaal. Er worden 200 palen per dag geinstalleerd met een lengte tot 13 meter en een diameter van 220 mm. De 720 prefab palen voor de windmolenfundaties hebben een lengte tot 32 meter en een schachtmaat van 500 x 500 mm.

Planning

Onze werkzaamheden zijn begin 2014 gestart. In 2017 is het windmolenpark volledig in bedrijf en 80.000 huishoudens voorzien van groene stroom.

Stuur project door