Waterfront Harderwijk, fase 2 en 3

Het project

In navolging op het deelproject in 2011 heeft Voorbij Funderingstechniek dit jaar weer werkzaamheden uitgevoerd ten behoeve van Waterfront Harderwijk. Deze keer voor de verplaatsing van de jachthaven De Knar en voor het wooneiland Zuidereiland.

Waterfront Harderwijk wordt een aantrekkelijke woonomgeving aan het water. Het is een langlopend project bestaande uit verschillende deelprojecten.
Een daarvan is de Uitbreiding van de Lorentzhaven waarvoor Voorbij Funderingstechniek in 2011 kadeconstructies heeft gebouwd.

In 2014 heeft Voorbij in opdracht van consortium Waterfront (Boskalis, Synchroon en Koopmans) weer werkzaamheden uitgevoerd.

Jachthaven De Knar

De oude jachthaven De Knar maakt in het Waterfront plaats voor de woongebieden Noordereiland en De Bakens. Voor de nieuwe haven heeft Voorbij in maart en april daarom een kadeconstructie geinstalleerd. De nieuwe haven zal bestaan uit 450 ligplaatsen.

Zuidereiland

In juni en juli heeft Voorbij ook werkzaamheden verricht voor het wooneiland Zuidereiland, namelijk het leveren van 950 strekkende meter stalen damwand inclusief verankeringen en overige kade uitrusting. Bijzonder is dat een deel van de damwand in een golvend patroon is geplaatst.

De eerste 46 huizen op Zuidereiland zijn volgens planning gereed in 2015. Waterfront Harderwijk zelf is gereed in 2020.

Werkzaamheden fase 3

Damwanden met verankering 
Wij brengen op dit deelproject stalen damwand en verankeringen aan. Deze verankeringen bestaan uit zowel  grout- als legankers. Daarnaast trekken wij betonpalen en leveren en brengen wij stalen deksloven/bolders en drenkelingenladders aan.  In week 50 van 2019  zijn wij gestart met een damwandproef. Deze werd uitgevoerd om na te gaan of het mogelijk was om een HZ wand te plaatsen. Als dit haalbaar zou zijn, dan zou Boskalis geen betonnen keerwand te hoeven plaatsen.

Betonpalen trekken
Wij zijn na de damwandproef in januari gestart met het trekken van ca 300 betonpalen van de oude kadeconstructie. Daarna heben wij damwanden ingetrild op de Eilanden om vervolgens vanaf het water planken te gaan trillen.

Groutankers en werken met eigen lassers
Wij zijn tot en met week 9 in 2020 bezig geweest om groutankers te maken; in totaal maken wij 82 ankers in het gebied van de Stadswerven. De ankerstoelen en gordingen worden door onze eigen lassers gemonteerd.

Bijzonder aan dit project is dat een gedeelte van de werkzaamheden onder sanering condities valt; de werkzaamheden worden uitgevoerd op het voormalige terrein van een asbestfabriek. Wij hebben tot en met week 15 van 2020 gewerkt aan deze fase.

Bekijk onze andere projecten

Stuur project door