Uitbreiding sluis Eefde

Over het project

De sluis in Eefde wordt uitgebreid met een tweede sluiskolk. Voorbij Funderingstechniek zal 2500 m1 strekkende meter damwand plaatsen in Eefde voor de nieuwe sluis en verzorgt daarnaast de verankering.

L2T is een samenwerking tussen Mobilis (civiele techniek) en Croonwolter&dros (technische installaties). De vertaling van de door deze partners gekozen naam Lock to Twente is 'Sluis naar Twente'. Eind 2017 begint de combinatie met de voorbereidende werkzaamheden voor het uitvoeren van de uitbreiding. Naar verwachting start de daadwerkelijke bouw van de tweede kolk in 2018 en medio 2020 varen de eerste schepen door de nieuwe sluis.

Onze werkzaamheden 

Onze werkzaamheden betroffen het plaatsen van damwand en verankeringen voor de aanleg van de nieuwe sluis. Er werden eerst uitgebreid heiproeven uitgevoerd om trillingen en geluid te kunnen meten en daarmee te kunnen beperken. Ook werd de inbrengbaarheid van het damwand getoetst. Deze proeven verliepen voorspoedig dus er werd gestart met het aanbrengen, dit vond plaats tijdens een weekendwerk (begin 2018) waarbij wij 75 damwandplanken van 15-29 meter hebben aangebracht.

In de weken na de buitendienststelling is het benedenhoofd afgemaakt (plaats van nieuwe sluisdeuren). Onze collega’s van Voorbij Zuid zijn hier bezig geweest met het boren van de GEWI ankers, die het onderwaterbeton verankerden. In de rest van 2018 en 2019 hebben wij maar liefst nog ca. 6500 ton damwand en buispalen geplaatst. De damwanden zijn uitgevoerd met ankerconstructies bestaande uit groutankers en legankers.

De oude sluis is nu uit gebruik genomen en wordt gerenoveerd. Op dit moment plaatsen wij de laatste damwandconstructies en aanvaarbeschermingen bij de te renoveren sluis. Deze werkzaamheden zullen naar verwachting klaar zijn in week 20 van 2020

Timelapse weekendwerk 20/21 januari 2018

Stuur project door