De Berlagebrug, een brug met veel geschiedenis die loopt over de Amstel. Sinds 1932 is de brug de directe verbinding tussen Plan Zuid en de rest van de stad. In Tweede Wereldoorlog speelde de Berlagebrug ook een rol. Het verhaal gaat dat vlak voor de aankomst van de geallieerde troepen in Amsterdam, het lokale verzet van plan was de Berlagebrug op te blazen. Zo wilden ze voorkomen dat de Duitse militairen via de brug terug konden vluchten naar Duitsland. Gelukkig is dit nooit gebeurd en kunnen we nu, circa 90 jaar later, nog altijd gebruik maken van deze monumentale brug.

 

Aangezien de brug essentieel is voor de verbinding van de stad, lijdt deze dusdanig onder het zware verkeer dat deze in 2001 en 2002 al eens grondig werd gerenoveerd. Nu, meer dan 20 jaar later, is het weer tijd voor een grote renovatie van de Berlagebrug. Dit naar aanleiding van een onderzoek in 2017 waar men allerlei kleine gebreken constateerde zonder direct gevaar.

 

Van 24 juli tot aan 10 november is de brug afgesloten voor verkeer. Om hier zo min mogelijk hinder van te ondervinden zal naast de Berlagebrug een hulpbrug worden gebouwd. Deze is geschikt voor voetgangers, fietsers en hulpdiensten. Voorbij Funderingstechniek voorziet de fundering van deze brug met 20 stalen casing palen. De casing paal wordt in de grond geboord en vanaf het water aangebracht, zodat er zo min mogelijk hinder wordt veroorzaakt voor de omgeving. De hulpbrug zal worden verwijderd wanneer deze niet meer nodig is. De volledige staalconstructie van de hulpbrug is door onze las- en constructiehal gemaakt en zij gaan deze constructie ook op de locatie monteren.

Stuur project door