Slim en duurzaam funderen

Een beetje bouwproject of bouwwerk, groot of klein, begint met goed denkwerk. En dat geldt ook voor het betere heiwerk. Want wat is een bouwproject zonder goede fundering? Als je goed en professioneel wilt heien, dan begin je met het maken van een goed doordacht funderingsplan. Daar weten we bij Voorbij Funderingstechniek alles van.

Bij Voorbij Funderingstechniek ontwerpen we zo’n funderingsplan met onze zelf ontwikkelde Base Foundation Technology software. Een slimme parametrische ontwerptool waarmee je veel kunt besparen. Van concrete zaken zoals materialen en grondstoffen tot en met hogere doelen zoals het milieu. Dat is heien en je hoofd gebruiken.

Bij een slim funderingsplan met Base FT heb je veel minder palen nodig en dus veel minder beton. En dat geeft weer veel minder CO2-uitstoot. Daarbij zijn onze machines uitgerust met stage 5 motoren die kunnen draaien op biobrandstof en dus ook minder CO2 uitstoten. En we hebben een machinepark wat steeds meer geëlektrificeerd is. We zijn van binnen en buiten groen dus.

BASE FT

Specialisme in funderingen, daar staat Voorbij Funderingstechniek bekend om. Om nog verder te groeien in optimalisaties en besparingen, ontwikkelde wij Voorbij Funderingstechniek eigen moderne software voor parametrisch ontwerpen genaamd: BASE FT. Deze software tool is ontwikkeld op het platform van VIKTOR, dit brengt een schat aan constructie- en geotechnische kennis en praktijkervaring samen.

BASE FT bevat een applicatie voor het ontwerpen van paalfunderingen, zowel voor op druk als op trek belaste palen. Maar dat niet alleen, daarnaast zijn er applicaties voor bouwkuipen met onder andere damwanden en verankeringen. De afgelopen twee jaar werden met deze tools al op meerdere en opgeleverde projecten binnen het Definitief Ontwerp (DO) en/of Uitvoeringsontwerp (UO) besparingen gerealiseerd van 10 tot 20% op de bouwstoffen. De verdere voordelen hiervan waren een verkorting op de bouwtijd, vermindering van de benodigde equipment en verlaging van de emissie-footprint van het ontwerp.

De engineers van Voorbij Funderingstechniek worden in de ontwerpfase als bij het project betrokken, hun constructie kennis gebonden met de software leveren samen de meerwaarde. Zo wordt BASE FT optimaal gebruikt en hebben we er het meeste profijt van. Er hoeft niet meer gewacht te worden tot het Definitief- of Technisch Ontwerp (TO) is afgerond, door middel van het parametrisch ontwerp wordt er namelijk al veel eerder gedetailleerd ontworpen.

Leren doe je het beste in de praktijk. Met deze gedachten voor ogen verzamelt Voorbij Funderingstechniek praktijkdata uit haar machinepark, deze zijn van registratiesystemen voorzien. Dagelijks produceert Voorbij Funderingstechniek 500 tot 1000 palen, dit is een hele hoop. Al deze data wordt vervolgens gebruikt om de ontwerpsoftware van BASE FT te valideren en te verbeteren.

Vragen over een slimmer funderingsplan?

Richard Reurings
Teamleider

Funderen doen we steeds duurzamer 

Voorbij Funderingstechniek wordt herkent aan de iconische groene huisstijl en voor een ‘groenere’ toekomst, moet er natuurlijk geïnvesteerd worden in duurzaam funderen. Nu is een onderdeel daarvan onze BASE FT software, maar daar blijft het niet bij. Om onze uitstoot op de bouwplaats verder te verminderen, elektrificeren we steeds meer machines. Een nog indrukwekkendere investering is misschien wel de aankoop van een elektrische heimachine. Voorbij Funderingstechniek is dit aan het onderzoeken en hopen zo vooruitstrevend te zijn in duurzaam funderen.

Sjoerd Opdam (Directeur) en Richard Reurings (Teamleider Engineering) van Voorbij Funderingstechniek in het programma Doe maar Duurzaam op RTL-Z

Onze materialen die we gebruiken hebben ook een duurzaam kenmerk. Granulaat is beton dat we regelmatig gebruiken, het voordeel hiervan is dat het deels herbruikbaar is. Ook hebben we steeds meer energievriendelijke Stage V motoren. Deze hebben minder emissie en draaien op een HVO Blend. HVO is een fossielvrije en hernieuwbare brandstof.

Elektrische bouwmaterieel komen steeds vaker voor, echter zien we daar vaak niet het milieuvoordeel van terug zolang deze opgeladen worden aan een dieselaggregaat. Hiervoor biedt een mierenzuuraggregaat uitkomst. Dit aggregaat zorgt ervoor dat de elektriciteit milieuvriendelijk wordt opgewekt.

 

Alle technieken in de vingers voor een stevige fundering

Voorbij Funderingstechniek is gespecialiseerd in een breed scala aan paalsystemen. We hanteren zowel in de grond gevormde palen als prefab palen. Bovendien zijn we ook gespecialiseerd in het ontwerp en uitvoeren van stalen kade- en bouwkuipconstructies op maat waarvoor we ook een parametrische ontwerptool hebben ontwikkeld.

Waarom BASE FT?

 • Parametrisch ontwerpen 
 • Tot 500 sonderingen gelijktijdig beschouwen 
 • Slim algoritme voor geoptimaliseerde ontwerpen 
 • Oneindig veel varianten beschouwen 
 • Kan al worden toegepast in een vroege projectfase 
 • Praktische kennis van uitvoeringsmethodes en -data geïntegreerd 

Dit levert u een slanker funderingsontwerp op: 

 • Funderingsontwerp met minder toegepast materiaal voor hetzelfde benodigde draagvermogen 
 • Uitvoering kan met kleiner materieel 
 • Nauwkeuriger 
 • Veiliger 
 • Duurzamer 
   

Niet alleen is Voorbij Funderingstechniek gespecialiseerd in paalsystemen, ook bouwkuipenconstructies zijn onze expertise. In een land als Nederland komt dit erg goed van pas. De grondwaterstand is hoog en ruimte is een schaars goed. Denk hierbij vooral aan de binnensteden, deze kunnen van veel extra (bouw)ruimte profiteren dankzij een bouwkuipconstructie. Bij een nieuwbouwproject is een ondergrondse parkeergarage dan ook eerder een regel, dan een uitzondering geworden.

Bouwkuipen kun je vinden door heel Nederland, deze worden namelijk toegepast bij toeritten van tunnels, het bouwen van aquaducten, andere infrastructurele werken en binnenstedelijk gebied. Bij bouwen in binnenstedelijk gebied komt echter wel meer kijken dan alleen het gebrek aan ruimte. Er moet namelijk rekening gehouden worden met strikte eisen aan trillings- en geluidsbelasting. Dankzij de vele bouwkuipen die Voorbij Funderingstechniek heeft voorzien, weten wij hoe we hier secuur en efficiënt mee moeten werken. We zijn dan ook regelmatig onze opdrachtgevers van dienst met de uitvoering van complete bouwkuipen, bestaande uit damwanden, verankeringen en/of stempelramen.

Stuur artikel door