Samenwerken binnen een funderingscombinatie is als leren van elkaar

Artikel eerder verschenen in Funderingsbedrijf 2021 (magazine van de NVAF).

“Wat wij in dit project vooral hebben geleerd is om als één organisatie samen te werken. Als funderingsbedrijf zijn wij veelal de onderaannemer die zijn eigen ding doet. Nu vormen we de Funderingscombinatie Voorbij–Franki en werken we op een volledig transparante manier samen. Dat was zeker in het begin wennen, maar het heeft ons veel geleerd”, zeggen Bart de Lange (Voorbij) en Jan Leen van der Vlies (Franki).

“Je kunt zeggen dat we van haantjes tot kuikentjes zijn geworden. We zijn gewend dingen op onze eigen manier te doen en daar ook goed in te zijn. Eigenwijs te zijn in onze eigen manier van aanpak en uitvoering. Nu moesten we een manier van aanpak, die we al twintig jaar of meer hanteren, overboord gooien en transparant en luisterend naar elkaar samenwerken. Dat was zeker in het begin wennen en soms heel spannend” zeggen Bart de Lange en Jan Leen van der Vlies, samen onderdeel uitmaken van het management-team van funderingscombinatie Voorbij-Franki. Bouwcombinatie de Groene Boog, bestaande uit TBI (Mobilis en Croonwolter&dros), Besix, Dura Vermeer, Van Oord, John Laing, Rebel realiseert de nieuwe A16 bij Rotterdam. Een elf kilometer lang traject tussen de A13 en verkeers-knooppunt Terbregseplein.

Funderingscombinatie Voorbij-Franki

De keuze voor een combinatie van Voorbij en Franki begint al bij de moeders: TBI (Voorbij) en Besix (Franki) maken onderdeel uit van de Bouwcombinatie Groene Boog. “Wanneer de moeders elkaar vinden binnen een bouwcombinatie dan is het logisch dat de dochters ook samenwerken.” Eerder was de Funderingscombinatie Voorbij-Franki ook actief binnen het Theemswegtracé in het Rotterdamse havengebied. Ook vullen de technieken elkaar goed aan: Franki is gespecialiseerd in trillingvrije boortechnieken en Voorbij is sterk in damwanden, staalwerk en prefabpalen.

“Het grote verschil van werken binnen de combinatie is dat het nu gaat om het succes van de combinatie.”

Twee bedrijven, één combinatie

“Het grote verschil van werken binnen de combinatie is dat het nu gaat om het succes van de combinatie. De kleur van het eigen bedrijf telt niet, maar samengesmolten tot één kleur gaat het om het succes van de funderingscombinatie Voorbij-Franki. In begin was dat zeker wennen, wennen aan elkaar, maar je moet ook toestaan dat je bij elkaar in de keuken kijkt. Nu moesten we vanaf het begin overleggen, transparantie betrachten en in volledige openheid naar elkaar de voorbereiding en uitvoering aangaan. Al jarenlang doet iedereen het op zijn eigen manier, dat telt hier niet meer, en dat was zeker in het begin moeilijk. Lopende het proces echter leerden we van elkaar, over ieders manier van aanpak, waardoor we ook in kwaliteit en capaciteit steeds verder zijn gegroeid”, aldus Bart en Jan-Leen.

Andere culturen

“We komen ook allebei uit een ander nest: Voorbij Funderingstechniek als dochter van TBI en Franki Grondtechnieken als onderdeel van Besix. De Amsterdamse- tegenover de Belgische cultuur. Totaal verschillend. Nederlanders (en zeker uit omgeving Amsterdam) hebben het hart op de tong; Belgen zijn juist zeer bescheiden en kijken de kat uit de boom. In de loop van het project zien we deze eigenschappen steeds meer in elkaar versmelten. Je brengt twee stijlen van werken samen, die ga je fijnslijpen tot één manier van werken. Zo behaalden we een constant stijgende lijn. Die leermomenten en ervaringen neem je straks mee, ook naar projecten binnen je eigen bedrijf.”

Constant verbeterde prestatiecurve

Bart de Lange: “Belangrijk is het vertrouwen in elkaar. Je moet vooral de geslotenheid van je afwerpen en open staan voor elkaar. Dat is ook een groeiproces. Hoe meer je ziet dat de samenwerking zich blijft ontwikkelen, hoe meer het vertrouwen groeit en daarmee ook het dagelijks rendement en de paalproductie toeneemt. We begonnen met het aanbrengen van ca. 9.000 prefab Combi boorpalen en met de stalen damwanden. Het begin was vaak moeizaam, maar als je dan nu één jaar later kijkt, dan is de prestatiecurve alleen maar gestegen en de samenwerking alleen maar gegroeid.” Jan Leen van der Vlies: “Je moet wel oppassen dat er geen wig wordt geslagen tussen de twee partijen, wanneer de ene partij een paal meer produceert dan de ander. Het is geen onderlinge wedstrijd; de funderingscombinatie moet garant staan voor de juiste kwaliteit-kwantiteit-verhouding.”

Verdere partners

Om de funderingscapaciteit verder te vergroten werd gekozen voor het inhuren van de bedrijven Van 't Hek, Kandt en De Koning. “De aanbiedingen die zij deden sloten het beste aan op onze voorwaarden. Een van die voorwaarden was dat de bedrijven een bepaalde capaciteit konden leveren. Een te grote versnippering zou het managen van het proces alleen maar bemoeilijken. Door te kiezen voor grotere partijen hou je het overzichtelijk.”

Bovenbouw

“We zijn nu gekomen op 80% van de uitvoering en dan gaan de hoofdaannemers zich roeren, die bezig zijn met hun voorbereiding op het realiseren van de bovenbouw. Uiteraard komen dan vragen wanneer ze kunnen starten. De druk neemt daarmee toe. Maar ook in die afstemming en samenwerking met hoofdaannemers is het belangrijk dat er vertrouwen is in elkaar. De manier waarop het proces is verlopen, maakt dat dat vertrouwen er volop is. Wanneer straks ieder naar zijn eigen bedrijf teruggaat kunnen we alleen maar concluderen dat we hier veel hebben geleerd van elkaar”, besluiten Bart de Lange en Jan Leen van der Vlies.

Toegepaste technieken Machines
Prefab palen  Woltman THW 160DR, Hitachi 900 GLS, Hitachi 900 PD, Kobelco BM 700, Sany SCC 800, Junttan PM25, Sumitomo SC 500
Damwand trillend Hitachi SCX1000, Hitachi 900 PD, Kobelco BM 700, Hitachi SCX 900, 2 x Hitachi SCX 550
Combiwand Hitachi KH 850
Damwand drukken (Quattro Piler) 2 x Woltman 90 DR
Comipalen  3 x Woltman 90 DR, 2 x Woltman 7528
Strengankers 3 x Interoc AN 120
Staafankers Doosan DX350 LC-7 met TK Lafette
Combi boorpalen en boorpalen met achterblijvend casing 3 x IHC Fundex F3500 en 2x IHC Fundex F2800
Ankermachine / mircopalen 3 x Klemm 805
Kleine diameter stalen buispalen IHC CD 20, IHC 35 TM

 

Benieuwd wat wij voor jouw project kunnen betekenen?

Stuur artikel door