Officiële ingebruikname van de tweede sluis bij Eefde

Maandag 20 april 2020 was het na jaren werken dan eindelijk zover; de tweede sluiskolk als uitbreiding van Sluis Eefde is in gebruik genomen.

Wij hebben van eind 2017 tot eind 2019 in opdracht van Lock to Twente bestaande uit Mobilis en Croonwolter&dros, gewerkt aan deze nieuwe sluis. Lock to Twente werkt in opdracht van Rijkswaterstaat . 

Onze werkzaamheden 

Onze werkzaamheden betroffen het plaatsen van damwand en verankeringen voor de aanleg van de nieuwe sluis. Er werden eerst uitgebreid heiproeven uitgevoerd om trillingen en geluid te kunnen meten en daarmee te kunnen beperken. Ook werd de inbrengbaarheid van het damwand getoetst. Deze proeven verliepen voorspoedig dus er werd gestart met het aanbrengen, dit vond plaats tijdens een weekendwerk (begin 2018) waarbij wij 75 damwandplanken van 15-29 meter hebben aangebracht.

In de weken na de buitendienststelling is het benedenhoofd afgemaakt (plaats van nieuwe sluisdeuren). Onze collega’s van Voorbij Zuid zijn hier bezig geweest met het boren van de GEWI ankers, die het onderwaterbeton verankerden. In de rest van 2018 en 2019 hebben wij maar liefst nog ca. 6500 ton damwand en buispalen geplaatst. De damwanden zijn uitgevoerd met ankerconstructies bestaande uit groutankers en legankers.

De oude sluis is nu uit gebruik genomen en wordt gerenoveerd. Op dit moment plaatsen wij de laatste damwandconstructies en aanvaarbeschermingen bij de te renoveren sluis.

Meer informatie over onze technieken?

Stuur artikel door