Multifunctioneel hulpframe voor een bijzondere verankeringsklus

‘We bieden onze partners creatieve oplossingen voor hun vraagstukken’ roepen we vaak. Gelukkig krijgen we ook vaak mooie uitdagingen voorgeschoteld waarin ons oplossend vermogen op de proef wordt gesteld. Zo ook voor project A16 Rotterdam, waar we als FcVF (Funderingscombinatie Voorbij Franki), in opdracht van De Groene Boog werken.

We kregen de opdracht om de toerit van de Rottemerentunnel te verankeren met Gewi ankers. Ankers met een lengte tot maar liefst 42 meter. Door deze aanzienlijke lengte worden ze in twee tot drie deelstukken naar de bouwplaats getransporteerd en daar ter plekke aan elkaar gekoppeld. Dat, in combinatie met de noodzaak voor een dubbele corrosiebescherming, zorgde ervoor dat we deze ankers niet op de standaard wijze zouden kunnen aanbrengen. De corrosiebescherming van de Gewi staaf bestaat uit een kunststof buis waarbinnen een  groutomhulling zit die door de toeleverancier vooraf om de ankers is aangebracht. Om die beschermingslaag intact te houden mogen de ankerstaven niet teveel buigen tijdens het aanbrengproces. Je kunt je voorstellen dat dat een uitdaging is met staven van dergelijke lengte die ook nog onder een hoek naar beneden aangebracht moeten worden.

Uiteraard hebben we daar een creatieve oplossing voor gevonden! Ons team van denkers en doeners heeft gezamenlijk een multifunctioneel hulpframe ontwikkeld. Je kunt het hulpframe zien als een werktafel, als hijsframe en als geleidingsframe in één!

Op deze horizontale werktafel worden de ankerdelen aan elkaar gemaakt met bescherming en al. Vervolgens wordt het frame met de ankerstaaf opgehesen en in de lucht in de juiste hoek gedraaid. Met een hydraulische lier, die zich bevindt aan het frame uiteinde, wordt het anker op zijn plek gehouden en uiteindelijk netjes in het boorgat gelierd zonder te buigen.

Dit frame is door onze engineers ontworpen en bij onze Technische Dienst in Amsterdam helemaal voorbereid en gelast. In drie delen van ongeveer 15 meter elk is deze vervolgens naar het project getransporteerd, waar deze aan elkaar is gebout tot één geheel van 45 meter. Inmiddels hebben we dankzij dit hulpframe al meer dan 50 Gewi ankers succesvol aangebracht. We zijn over de helft!

Kortom, ook voor complexere funderingsvraagstukken kun je op ons bouwen.

Benieuwd wat wij voor jouw funderingsvraagstuk kunnen betekenen?

Stuur artikel door