Met slimme applicatie dragen wij bij aan verduurzaming van de bouw

In het kader van de digitale transformatie hebben wij geïnvesteerd in software die ons in staat stelt automatisch optimale ontwerpen voor paalfundaties te genereren. Deze ontwikkeling maakt deel uit van een reeks parametrische ontwerpapplicaties op het VIKTOR platform, met als doel het automatiseren van de bouwplaats. Dankzij deze ontwikkeling hebben wij de hoeveelheid materiaal en het aantal kraandagen en vrachtwagenbewegingen dusdanig kunnen optimaliseren dat we niet alleen de bouw automatiseren, maar ook nog eens verduurzamen. Deze reducties hebben er namelijk toe geleid dat wij op één project al meer dan 2.500 ton CO2 uitstoot hebben bespaard. Een grote stap richting het bijdragen aan een duurzamere toekomst!

De bouwplaats automatiseren en optimaliseren

Door in een vroegtijdig stadium aan te sluiten bij het ontwerpproces, kunnen wij onze klanten zo goed mogelijk van dienst zijn door gericht mee te denken en resultaten te optimaliseren. Hierin speelt onze eigen software BASE Foundation Technology (FT) een belangrijke rol omdat het wordt gebruikt voor het automatiseren van allerlei processen van Schetsontwerp (SO) tot uitvoering en fungeert als database voor alle Voorbij FT projectdata. BASE FT bestaat momenteel uit drie pijlers: de applicaties op het VIKTOR platform, Voorbij FT machines die de projectdata registreren en de database. Door hier Machine Learning technieken op toe te passen, kunnen wij toekomstige projecten voorspellen, verbeteren en optimaliseren. Wij willen dit netwerk graag uitbreiden door hier meer externe apps van andere bedrijven aan toe te voegen.

“Het is belangrijk dat BASE FT gebruikt kan worden voor het linken van andere applicaties en disciplines aan processen en projecten.” – Mark Remijnse, Hoofd Verkoop bij Voorbij Funderingstechniek

lees meer over base ft

Bijdragen aan een duurzame toekomst

Dat AI gebruikt kan worden voor het analyseren van data en automatiseren van processen is inmiddels geen geheim meer. Wij gaan met de VIKTOR applicatie echter nog een stapje verder door daarnaast processen dusdanig te optimaliseren dat deze niet alleen bijdragen aan een efficiëntere manier van werken, maar ook aan een duurzamere toekomst. Met de applicatie kunnen we het ontwerp dermate, binnen de normen, uitnutten dat er veel materiaal bespaard wordt. Dat heeft tot gevolg dat het aantal kraandagen en vrachtwagenbewegingen aanzienlijk kan worden teruggebracht, waardoor projecten sneller en efficiënter verlopen en er ook nog eens veel minder brandstof wordt verbruikt. Ofwel de emissie-footprint wordt sterk verminderd.

Mooie bijkomstigheid

Voorheen bestond Voorbij’s ontwerpproces vooral uit manuele handelingen en werden ontwerpen gegenereerd op basis van ervaring. Met hun parametrische ontwerpapplicatie op het VIKTOR platform kan Voorbij veel meer ontwerpen berekenen en optimaliseren in korte tijd, waardoor ze veel waardevolle tijd overhouden om meer en complexere projecten aan te nemen. Zo hebben Voorbij’s ingenieurs nu de ruimte om hun kennis te delen, te adviseren en designs vanaf een vroegtijdig stadium al te optimaliseren. Doordat er meer capaciteit is om te optimaliseren, heeft Voorbij hun applicatie ook kunnen gebruiken om materiaal zo veel mogelijk te reduceren. Hiermee hebben ze tot nu toe al duizenden tonnen CO2 bespaard en ook de bouwkosten kunnen verlagen. Voordelig voor de klant, Voorbij zelf, en een duurzamere toekomst!

“Voorheen voerden we met name veel berekeningen uit. Sinds we automatiseringsapps gebruiken bij onze projecten, hebben we veel meer tijd om te adviseren. Op deze manier kan je pas echt je expertise gebruiken en meerwaarde toevoegen aan een project.” – Wiebren Koers, Geotechnisch Adviseur

lees meer over base ft

Méér weten over onze meerwaarde in de ontwerpfase van een fundering? Neem dan contact op! Arnoud Ho

Arnoud Hoeve
Commercieel Technisch Adviseur

Lees ook de BASE FT blog, waarin de teamleden van BASE FT afwisselend hun ervaringen en ontwikkelingen delen.

base ft in progress

Stuur artikel door