Martijn de Vries bouwt uniek schaalmodel van kraan 90DR voor Voorbij

Afgelopen vrijdag heeft Martijn de Vries zijn unieke schaalmodel van de Woltman Piling and Drilling Rigs gepresenteerd aan Rob de Graaf en Sjoerd Opdam.  Na 3 jaar hard werken was Martijn klaar om het 1,70m hoge model, samen met Henk Woltman te overhandigen. Het is een 90DR met een RH45 boorkast, uitgevoerd in onze huisstijlkleuren. Het model was beloofd in 2017 bij de aankoop van 2 Woltman stellingen. Het kostte ruim 3 jaar om het helemaal met de hand te maken. Daarvoor zijn alle soorten materialen en technieken gebruikt. Veel metaalsoorten, maar ook geprinte kunststof onderdelen werden samengevoegd tot een unieke nekkendraaier die te bewonderen is bij onze technische dienst. Omdat wij zo onder de indruk zijn van Martijn zijn kunsten hebben wij hem geïnterviewd voor verdere details!

Wat is je achtergrond?
Ik heb 13,5 jaar bij Woltman gewerkt in de aftersales en inmiddels ben ik mijn eigen bedrijf begonnen. Jarenlang is het bouwen een side business geweest. Er was altijd veel vraag naar, omdat er eigenlijk niemand is die dit soort schaalmodellen maakt. Een gat in de markt dus!

Wanneer ben je begonnen?
De planning was om eind 2017 te starten met de bouw, maar de werkzaamheden hebben eerst even stilgelegen. Eind 2018 ben ik pas daadwerkelijk begonnen met de bouw van het schaalmodel.

Wat vond je het moeilijkst om te maken?
De kleine details en het maken van het machinedek was een heel precies werkje. Dit werd gemaakt met messing en dit moest ik hardsolderen. Dat was echt precisiewerk.

Is het schaalmodel precies hetzelfde als de kraan in het groot?
Ja, je kunt wel zeggen dat dit 1 op 1 is. Het schaalmodel is gebouwd op de schaal 1:15. Helaas is het geen werkende kraan, dit is namelijk een statisch model.

Wat is je relatie met Voorbij Funderingstechniek?
In de tijd dat ik voor Woltman werkte had ik wekelijks en misschien wel dagelijks contact met Rob de Graaf. In al die jaren had ik al drie andere modellen gebouwd. Vandaar dat ik nu ook voor deze werd gevraagd.

Zijn er nog bijzonderheden aan het schaalmodel?
Er heeft echt enorm veel werk in gezeten. In dit miniatuur zijn namelijk honderden miniatuur boutjes verwerkt. Dit is echt precisiewerk. De boutjes verschillen van m0,6 tot m1,6.

Namens Voorbij Funderingstechniek willen wij Martijn heel erg bedanken voor het opleveren van dit mooie schaalmodel. Hij krijgt een prachtige plek bij onze technische dienst!

Zijaanzicht schaalmodel

Top schaalmodel

Bovenaanzicht schaalmodel

Zijaanzicht schaalmodel

Meer nieuwsberichten lezen? Klik hier!

nieuwsberichten

Stuur artikel door