Hard aan het werk met vereende krachten!
Op de Albert Plesmanweg in Rotterdam zijn wij hard aan het werk met vereende krachten. Wij vertellen graag meer over hoe een dergelijk project tot stand komt (van ontwerp tot uitvoering) en zoomen wij in op onze innovatieve rekentool BASE FT, die in dit proces een belangrijke rol heeft gespeeld.
Team effort
Wij werken in opdracht van B-Built op de Albert Plesmanweg in Rotterdam, waar een hoogbouwvrieshuis wordt gerealiseerd. Voorbij Funderingstechniek is verantwoordelijk voor het inheien van meer dan 2800 vibropalen. Om tot dit uiteindelijke geoptimaliseerde en definitieve ontwerp te komen zijn wij om de tafel gaan zitten met onze opdrachtgever B-Built en ingenieursbureau ABT, waarmee we in goed overleg en heel gericht gezamenlijk de uitgangspunten hebben bepaald.
Innovatieve rekentool
BASE FT werkt met zelf ontwikkelde algoritmes. Deze algoritmes worden onder andere gevoed door eerder opgedane ervaringen in uit het veld, die gemeten worden door de registratiesystemen op onze funderingsmachines. Tijdens het ontwerpproces wordt elk mogelijke variant beschouwd. Dit zorgt ervoor dat het meest optimale ontwerp kan worden gemaakt aan de hand van de uitgangspunten. Waar een constructeur eerst 2 weken bezig was voor de beschouwing van één project, wordt in een aanzienlijk kortere tijd een optimaler ontwerp bedacht. Met betrekking tot de Albert Plesmanweg konden diverse varianten in korte tijd beschouwd worden in een vrij heterogeen grondpakket dat leidde tot een strak en economisch ontwerp
Optimalisatie van het ontwerp
Naar aanleiding van het besteksontwerp dat wij ontvingen zijn wij gaan kijken hoe we dit konden optimaliseren. Door toepassing van BASE FT konden er kleinere paaldiameters toegepast worden op een consistente zandlaag gelegen op een hoger niveau. Door de reductie in paaldiameter en lengte zullen de palen sneller op diepte worden gebracht. Dit verhoogt de paalproductie en levert een aanzienlijke tijdwinst op. Hierdoor konden wij een aantrekkelijke prijs aanbieden.
Het verkleinen van de paaldiameter hebben wij met BASE FT uitgerekend. Allereerst is elke sondering individueel beschouwd, waarna het algoritme automatisch sondeergroepen gaat vormen zodat een lagere correlatiefactor gehanteerd mag worden. Daardoor was het gemakkelijk om het optimale niveau te vinden om op te staan. Dit is normaal handmatig erg lastig te berekenen, gezien de grote variatie in de ondergrond. Nu zijn paalgeometrie, grondslag en paalbelasting op elkaar afgestemd.
Met dit innovatieve systemen kunnen we een stuk sneller en slimmer rekenen. Laat ons dus meekijken naar het ontwerp en wellicht komen we samen tot een beter geoptimaliseerde versie!