Blog 1 - Het ontstaan van BASE FT

Met de lancering voor de deur van de eerste BASE FT module starten we een serie blogs over de ontwikkelingen van BASE FT, het automatiseringsplatform van Voorbij Funderingstechniek. In de blogs zullen de teamleden van BASE FT afwisselend hun ervaringen en ontwikkelingen delen. Aan mij de eer om af te trappen met de eerste blog, want hoe zijn we hier eigenlijk gekomen?

Het begon al in 2017, met 'een korte vraag' van Viktor over onze engineering bij Voorbij Funderingstechniek (VFT).

Dit was voor ons de eerste kennismaking met het onderwerp parametrisch ontwerpen. Middenin een intern verbeterprogramma bleek het niet de juiste tijd voor ons, eerst aandacht voor andere zaken. Maar de hoofdvraag: ‘welke (ontwerp)processen bevatten veel repeterend werk?' bleef achter en knaagde. Hetzelfde jaar nog hebben we toch een nadere kennismaking gehad met Viktor en een brede brainstormsessie was het gevolg. Met een gezonde dosis vragen en scepsis zijn we eind 2017 een Proof of Concept (PoC) gestart met Viktor. Door middel van deze PoC werden veel van onze vragen beantwoord. Anderzijds leerde Viktor onze werkwijze kennen en konden zo een betere inschatting maken van onze behoeftes. Voor ons betekende de uitkomst van de PoC niet enkel dat het parametrisch ontwerpen ook praktisch toepasbaar is, maar ook dat onze ideeën van toepassingen een vogelvlucht namen. Wel heerste er bij ons nog steeds een zekere mate van terughoudendheid. De angst dat je intellectueel eigendom op straat kwam te liggen en dat je aan het ontwikkelen zou zijn voor de gehele markt. Iets wat uiteraard niet de bedoeling was. We hebben veel gesprekken gevoerd, toelichting gekregen en een kijkje in de keuken bij Viktor genomen. Maar om uiteindelijk verder te kunnen komen, realiseerden wij ons dat we het vertrouwen in elkaar moesten uitspreken en over onze angst heen moesten stappen. Dit hebben wij gedaan en dit resulteerde in een raamcontract met Viktor in juni 2018 en de bouw van een eerste rekenmodule: paalfunderingen. 

Richard Reurings
Afdelingshoofd Ontwerp

'Het winnen van de TBI Innovatieprijs was een bekroning op ons reeds gedane werk.'

In dezelfde periode was de inschrijving geopend voor de TBI Innovatieprijs. Een springplank en podium voor 'groeibriljanten', van idee tot reeds gerealiseerde innovaties. Voor de ontwikkeling van BASE FT een hele mooie kans. Enerzijds om BASE FT naar een hoger niveau te tillen en anderzijds om draagvlak en bekendheid binnen TBI te genereren en om zo ook toegang te krijgen tot de reeds opgedane kennis en ervaringen binnen de TBI-ondernemingen. De TBI-innovatieprijs was een traject waarbij er voor een jury gepitcht moest worden, eenmaal bij de voorrondes en nogmaals tijdens de finale. Het traject bleek enorm versnellend te werken voor BASE FT. Wij als techneuten hielden ons vanaf dat moment ook bezig met vraagstukken als: ‘Wat is de klantwaarde? Wat maakt het idee onderscheidend?' etc. Zo groeide BASE FT uit tot een engineeringsplatform voor de heipraktijk. Het winnen van de TBI Innovatieprijs was een bekroning op ons reeds gedane werk en een enorme stimulans voor de daadwerkelijke ontwikkeling. Trajecten voor het opzetten van een database, automatisering van het machinepark en verdere softwaremodules konden worden opgestart. Ook een inspiratiereis (onze prijs van het winnen van de TBI-innovatieprijs) volgde. Een aanvalsplan voor 2019 was gerealiseerd!

En nu, halverwege 2019, is een groot deel van het aanvalsplan tot realisatie gekomen en wordt de eerste BASE FT module (paalfunderingen) op 29 augustus officieel gelanceerd! Daar lees je in de volgende blog meer over.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

base ft voor jouw project