Elektrificatie funderingsmaterieel en Hydrozine aggregaat

30 sep 2020

Voorbij Funderingstechniek slaat handen ineen met Dutch Energy Solutions (DENS) en Urban Mobility Systems (UMS). Samen werken we aan de verduurzaming van de funderingstechniek, bouw en infra door middel van elektrificatie van machines en een aggregaat op Hydrozine.

Voorbij Funderingstechniek is een van de koplopers in de funderingsbranche op het gebied van duurzaamheid. In juni kondigden wij aan dat we overgingen op HVO 100 brandstof. Nu gaan we nog een stap verder samen met DENS en UMS. DENS is een snelgroeiend bedrijf, met als missie om de energietransitie te versnellen met hun Hydrozine aggregaat. UMS is een expert op het gebied van elektrificatie oplossingen voor o.a. industriële voertuigen. Zij ontwikkelen voor DENS het batterijsysteem, dat een belangrijk onderdeel is van het aggregaat. De samenwerking tussen DENS, UMS en Voorbij Funderingstechniek is een grote stap om de keten bij elkaar te brengen. UMS houdt zich bezig met het ontwikkelen en elektrificeren van een midigraver, shovel en heimachine. DENS verzorgt met het Hydrozine aggregaat de benodigde energie om het elektrische funderingsmaterieel op te laden. In de toekomst gaan we hier nog verder in ontwikkelen. Dit is een grote stap richting volledig elektrisch en emissieloos bouwen.

Hoe werkt het Hydrozine aggregaat?

Het Hydrozine aggregaat is een unieke en veelzijdige techniek, die in staat is emissieloos energie te leveren door gebruik van vloeibare Hydrozine. Het aggregaat maakt gebruik van de vloeibare waterstof drager Hydrozine, wat als vloeistof in tegenstelling tot waterstof geen druktanks vereist. Hydrozine bevat 53 gram waterstof per liter waarmee het grote hoeveelheden waterstof veilig kan opslaan. In het aggregaat wordt uit de Hydrozine direct waterstof opgewekt en meteen in een brandstofcel omgezet naar schone elektrische energie. Hierdoor blijft het aggregaat even gebruiksvriendelijk als het ‘oude’ dieselaggregaat. Met dit aggregaat kunnen we gaan werken met accu’s die opgeladen worden door middel van Hydrozine. Hiermee zijn wij de eerste ter wereld die binnen een cyclus van 24 uur een midigraver en een shovel op kunnen laden.

Stip op de horizon

We beginnen binnenkort met de eerste elektrificatie van de midigraver, shovel en heimachine. Daarna zullen we ook het Hydrozine aggregaat in gebruik nemen. Maar, we zijn stappen aan het zetten om dit breder binnen Voorbij Funderingstechniek te implementeren. De techniek en elektrificatie is makkelijk op te schalen, zodat we in de toekomst ook duurzame energie kunnen opwekken voor nóg meer, en groter geëlektrificeerd bouwmaterieel.

In tegenstelling tot het ‘oude’ dieselaggregaat en de oude heistelling is het Hydrozine aggregaat en geëlektrificeerde funderingsmaterieel CO2-neutraal, fluisterstil en er is geen uitstoot van stikstof, zwaveloxide en fijnstof.

Wij zijn enorm trots dat wij, als Voorbij Funderingstechniek, samen met DENS en UMS een grote én belangrijke stap in de richting van de elektrificatie en verduurzaming van de funderingstechniek, bouw en infra zetten.

 

Meer weten over deze samenwerking?

Contact onze duurzaamheidscoördinator Jeroen.

Onze kranen draaien op HVO 100 brandstof! Meer lezen?

HVO 100 brandstof in ons materieel